tisdag 20 augusti 2013

Höger och vänster hjärnhalva


En av de mest fascinerande böcker jag läst är Jill Bolte Taylor's – My stroke of insight. Jill är en hjärnforskare som drabbades av stroke och sin bok beskriver hon upplevelsen när hon inser att hon fått en blödning i hjärnan. Hon känner hur vissa funktioner försvinner, och eftersom hon är hjärnforskare så kan hon konstatera vilka delar hon fått en blödning i, bit för bit av den vänstra logiska halvan slås ut.
Det hon sen beskriver av att vara i den högra hjärnhalvan – den intuitiva, konstnärliga, känsliga och kreativa halvan är så fascinerande. Jag tycker att jag själv får en vetenskaplig förklaring på sådant (flum, om du vill) jag själv känner – energier, intuition, känslor och så vidare.

Stroken ger henne en ny insikt, om hur behagligt och underbart livet är när höger hjärnhalva får dominera, hon känner sig som ett med universum. Dock blir det ju lite opraktiskt eftersom den vänstra logiska delen behövs för att definiera en som person, för att få muskler och tal att fungera t ex.

Bäst blir det om båda hjärnhalvorna får vara med. Lagom. Balans.



I vårt samhälle i dag är det mycket vänsterhalvor som får bestämma och sätta agendan. Bestämma vad som "räknas". Logik, statistik och mätbara resultat. Det där med magkänsla är inte helt accepterat än. Ändå är vi mer känslostryrda än vi kanske vill tro. Jag såg en dokumentär på TV om en man som fått en hjärnskada i höger hjärnhalva och tappat sin empati. Han kunde inte fatta beslut längre eftersom besluten enbart kunde grunda sig på logik och då kom han aldrig fram till något resultat. Känslan behövs.

Vi är mer känslostryrda och mindre logiska än vi ofta tror. Beslut som vi tror är fattade på logisk grund är ofta en efterhandskonstruktion av känslan som från början styrde beslutet. Ett enkelt experiment på hur höger hjärnhalva övervinner logiken är att gå på en planka. Om en 2 m lång och 15 cm bred planka ligger på marken har de flesta av oss inga problem med att balansera på den. Men om man höjer upp den 30 m känns balanspromenaden betydligt vingligare.
Vi är inte tänkande varelser som känner - vi är kännande varelser som kan tänka! 
Jill Bolte Taylor 
Den här illustrationen är inte ny, men tydligen ska man kunna se om man domineras av vänster eller höger hjärnhalva. Om man kisar lite utanför kan man få henne att vända på sig.

Tips; titta på den här videon med Jill Bolte Taylor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar