måndag 30 september 2013

Tulsi-inpackning och klippning hos ekologisk frisör


Det finns många spännande schampon, örter mm.
Ann-Christin på Naturligtvis Eco i Örebro har klippt mig i snart tio år, och hon var tidig med att utbilda sig till ekologisk frisör och i energiklippning. Numera tänker jag inte så mycket på doften när jag är där, men i början var frånvaron av doften av starka kemikalier påtaglig. Har ni tänkt på hur starkt det luktar hos en "vanlig" frisör? Hos Naturligtvis Eco luktar det av örter och eteriska oljor.

En klippning här är inte bara en frisyr. Den börjar med en massage som ska sätta igång cirkulationen och energierna i hela kroppen. Klippningen utgår sen från hårets naturliga fall och egenskaper, något som passar mig utmärkt eftersom jag aldrig lyckats (orkat) lära mig att styla en frisyr.

Oljor, hårfärg och örter.
Första gångerna jag gick här fick jag nästan alltid något slags utrensningssymptom timmarna efter klippning. Oftast var det att håret blev ganska fett några timmar efter, eller så luktade det konstigt. Jag fick höra att jag luktade skog, eller jord. Det har jag inte haft på flera år nu, så något verkar ha hänt i alla fall.
Det är mycket fokus på energier och oavsett om det beror på trevliga samtal, massage eller energiklippning så mår jag väldigt bra efter ett besök hos min frisör.

Jag brukar köpa hårfärg här också, för tillfället använder jag en blandning av katam och henna. Hennan livar upp det råttfärgade och katamen tar ner det orangea i hennan så det blir någon slags mörkblond. När man köper hårfärg här brukar Ann-Christin lägga med en påse örter som jag för tillfället behöver. Det kan vara brännässla eller ringblomma för hårbotten till exempel, eller rosmarin för att ge lite djupare färg om man färgar brunt.

Med Tulsi-inpackning i håret.
Den här gången tog jag även en Tulsi-inpackning som ska ge glans och motverka håravfall. Den är väldigt bra om man har hårbottenproblem också. Jag har gjort den här inpackningen förut när jag tappat hår, och tycker effekten är ganska omedelbar.

Jag googlade på Tulsi – helig basilika – och det verkar ju vara en riktig superört även att äta/dricka om man ska tro på det man läser på internet ;)

Om du inte redan testat en ekologisk frisör; gör det. Jag har aldrig varit så nöjd med frisör som jag är i dag :)



måndag 23 september 2013

Sigrids creme – för torra händer, smalben och annat som behöver lite extra kärlek

Här kommer recept på en riktigt bra all-around-creme med mumsig kakaodoft för hud som behöver lite extra vård. Jag gjorde den från början till min farmor, Sigrid <3, som hade så tunn hud på smalbenen att hon blev sårig. Då hjälpte den här crèmen.
Kallpressad ekologisk rapsolja på eksem kan vara en bra ersättare till kortison (som tunnar ut huden).

Att göra crème är lite knepigare än att bara röra ihop en olja, men resultatet är värt det :) Kan du göra bearnaisesås, kan du göra crème. Det är samma princip.
Jag konserverar med Crearomes parabenblandning som innehåller 2 procent propylparaben, 70-74 procent fenoxietanol och resten etyl- och metylparaben. Det blir 0,01 procent propylparaben i den färdiga produkten vilket är långt under gränsvärdet. Vill man ändå inte konservera med parabener kan man testa Naticide, ett relativt nytt konserveringsmedel som klassas som parfym. Det konserverar lika effektivt som parabener (jag har gjort tester) men jag gillar det inte, dels pga den starka vanilj-bittermandeldoften och dels pga att jag inte vet vad det är. Nåt giftigt (eftersom det dödar mikroorganismer) som tillverkaren lyckats få klassat som "Organic perfume".

Jag köper ingredienser från Crearome, av gammal vana och för att dom har bra sortiment. Dock är dom inte snabbast och billigast på att leverera, det finns tyska och engelska webbshoppar som är bättre då.

Sigrids creme

Fettfas
20 ml kallpressad eko rapsolja
4 g eko kakaosmör med doft
2 g cetylalkohol
10 g vegetal

Vattenfas
146 ml renat vatten (finns på apoteket)
20 dr parabenblandning
2 ml allantoin
2 ml glycerin

Tredje fasen
2 ml lecitin

  • Blanda fettfasen för sig och vattenfasen för sig. Värm över vattenbad till mellan 70 och 75 grader.
  • Häll sakta fettfasen i vattenfasen och vispa kraftigt. Fortsätt att röra kraftigt i flera minuter.
  • När temperaturen kommer ner till cirka 25 grader, rör i tredje fasen.
  • Häll upp på burkar och låt svalna helt innan locket skruvas på. 
Förvara sen burkarna mörkt så håller cremen bättre. 

söndag 22 september 2013

Vattenbaserat nagellack från Scotch

Första gången jag testar Scotch. Jag tänkte att jag skulle jämföra olika märken med varandra, men det är tydligen knepigt eftersom olika nyanser sitter olika bra, även inom samma märke.

Målat en gång
Det blev färgen Seething Jealousy. Det där med att välja färger från en webbshop är svårt, det är snudd på omöjligt att färgen blir helt rätt på mottagarens skärm. Jag hade hoppats att den här färgen var mer åt petrolhållet än grön. Den är rätt tunn, efter två strykningar (säger man strykningar på nagellack?) är det fortfarande inte helt täckande. Efter första strykningen var den lite för grön för min smak. 
Scotch rekommenderar att man har över- och underlack, men det orkar jag inte hålla på med. Jag borstar naglarna med nagelborste och lite tvål innan jag målar bara.
Målat två gånger

Så här ser lacket ut efter en respektive två strykningar. Jag uppdaterar inlägget om nån vecka med bild för att visa hur bra det har hållit.

Innehållet liknar det i Aquarella.
Ingredienser: water, acrylic polymer emulsion, +/- CI15850, CI77492, CI77499, CI77289, CI77891, and/or mica

Eftersom nagellacket delvis spolas ner i avloppet när jag tar bort det mailade jag vattenreningsverket och frågade hur väl dom kunde ta hand om styrene acrylates & acrylates copolymers och fick till svar att det var en relativt harmlös kemikalie och dessutom i liten mängd. Så det kändes ju bra, och om jag tänker till lite på alla målare och konstnärer som sköljer penslar med akrylfärg under kran så verkar ju inte lite nagellack så farligt.

UPPDATERING:
Efter en vecka
Nu ångrar jag nästan att jag skrev att jag skulle visa hur nagellacket hållit, det känns inte så kul att lägga ut fula bilder.
Hur som helst, det skavdes av ganska snabbt i kanterna, så det där överlacket är nog inte så dumt ändå om man vill använda Scotch.

Nu ska jag testa decoupage på naglarna i stället :)

fredag 20 september 2013

Höstig gryta med kalvlägg

Jag älskar grytor. Enkelt att göra och smakar gott i flera dagar. Och doften när brynt kött, vitlök och vin puttrar... mums.
Dessutom är köttet man använder i grytor mycket billigare.
Här kommer en variant med kalvlägg. Jag skulle kunna säga; titta på bilden och gör en gryta av alla ingredienser, men jag ska försöka vara lite mer precis än så.
Jag har en väninna som inte alls gillar mitt sätt att dela recept på. Hon vill ha exakta mängder av allt som ska i och går inte med på mitt "smaka!". Jag har svårt för exakta mått, så jag fortsätter hävda att man måste smaka :)

Kalvgryta

Två skivor kalvlägg
Morötter i bitar
Rotselleri, ca 1/2 dl tärnad
Lök, t ex smålökar, salladslökar
Vitlök, 1-2 klyftor finhackade
Rödvin, drygt 1 dl
Krossade tomater
Ljus soja
Svartpeppar o salt

  • Börja med att bryna köttskivorna i smör och olja. (Snitta hinnorna runt först så att skivorna inte "skålar" sig.
  • När köttet fått fin yta, lägg i vitlök och annan lök och fräs runt. Bränn inte vitlöken!
  • Häll på vin och puttra nån kvart.
  • Häll på tomatkross och rotfrukter samt lite soja, peppar och ev salt. Smaka av ;)
  • Låt grytan puttra under lock en timme.
  • Lyft upp kalvläggen, ta bort benen, skär köttet i lagoma munsbitar och lägg tillbaka i grytan.
  • Smaka av igen.
  • Servera med ris eller vitt bröd.

onsdag 11 september 2013

Bismuth, Vismut

Vismutkristall
Ett annat intresse jag har är stenar och mineraler, så jag var inne i en butik som säljer sånt. Där fick jag syn på en bit Vismut, och den är så otroligt snygg och fascinerande!

Vismutoxidklorid, eller Bismuth Oxychloride, är en vanlig ingrediens i mineralsmink. En del reagerar med klåda på det, men jag har aldrig haft problem med det.

Hur som helst kunde jag ju inte låta bli att köpa en liten bit Vismut som bildat inåtvända kristaller i någon slags trappform med regnbågsskimmer. Visst är den vacker :)

måndag 9 september 2013

Lernberger Stafsing – Leave-in treatment BB cream

BB cream för håret. Jag tycker namnet är smart. Associationerna går genast till något som gör en snygg samtidigt som det vårdar.

Det här märket har jag aldrig sett förut så jag lusläser innehållsförteckningen.
Det är ju ingen naturkosmetik direkt, men den innhåller heller inget jag undviker.

Behentrimonium Methosulfate, som kommer som tredje ingrediens efter vatten och Cetyl Alcohol, vet jag att mitt hår har gillat förut. Det ger volym och glans och framhäver lockar. Sen är det lite oljor och proteiner i också. En massa bärextrakt finns med också, jag är förvånad över att tillverkaren inte blåser upp det större på tubens framsida, det som är så populärt med naturliga ingredienser nu ;)

BB-creamen ska kammas in i fuktigt hår. Jag har ingen aning om mängd, men tar den klassiska ärt-storleken gånger två. Resultatet blir bra. Riktigt bra faktiskt.
Jag brukar använda John Masters Organics – Shine On, och trivs bra med den. BB cream ger ett lite mjukare fluffigare resultat och samlar lockarna i lite tjockare längder.

söndag 8 september 2013

Att hitta kosten man mår bra av

För 13-14 år sen, när jag var strax över 30 fick jag nog. Jag var trött på min hy som alltid hade nåt utslag eller nån finne. Så jag bestämde mig för att försöka hitta hudvårdsprodukter som fick ordning på hyn. Jag visste ju att mineralolja inte var så bra, men jag var beredd att omvärdera det också. Öppen för det mesta.
Jag läste och luskade allt jag kom över och ganska snart insåg jag att det var inte med hudvården jag skulle börja, det var med maten. Så länge inte magen och tarmen är i balans och rensar ut kroppens avfall, så måste huden hjälpa till mer och agera reningsorgan.

Om man har problem med magen ska man först kolla så att man inte är allergisk mot något. Det är en himla skillnad mellan att vara känslig mot gluten och att vara allergisk t ex.

När man har konstaterat att man inte är allergisk finns det en massa motsägelsefulla spår man kan gå på. Det vanligaste är väl överkänslighet mot gluten eller mjölkprodukter (man kan ju vara känslig/överkänslig fast man inte är allergisk). När det gäller mjölk är det inte bara laktos, utan även mjölkprotein man kan vara känslig mot och då är det bara att skippa/minska alla mjölkprodukter inkl ost.

Sen är det det där med fibrer. En del mår bra av mycket, andra vill inte ha. Det kan vara skillnad på om fibrerna kommer från spannmål eller grönsaker.

Man kan vara känslig mot att blanda för mycket protein och kolhydrater i samma måltid. Kanske bättre i så fall att äta protein och "sallad" ena måltiden och kolhydrater och "sallad" andra måltiden. En del är känsliga för kolhydrater, testa att minska dem. För en del är kött svårsmält, vegetariskt kanske är varianten.

Vill man verkligen få ordning på sin mage så ska man låta det ta tid. Kroppen behöver några veckor på sig på att vänja sig vid varje diet. Hela resan att hitta sin diet kan ta ett par år, men vad är väl det om man nu ska bli 80, som medelsvensken blir.

Snälla magbakterier är bra också, typ mjölksyrade grönsaker (opastöriserade). Det finns även tabletter som funkar bra, men jag har läst invändningar mot att man bombarderar magen med överdrivet mycket av ett fåtal bakterier, hur snälla de än är. Det kan vara idé att variera tabletter om man vill ta sådana, samt att kanske ta dem periodvis bara, när det särskilt behövs.

Och sen det där gamla vanliga, ät i lugn och ro och tugga. Och ha tillit till din kropp. Du är inte bara vad du äter, du är vad du tänker också. Lita på att din kropp funkar. Stress och oro påverkar också magen negativt, försök bryta dåliga tankespiraler.

Jag kom till slut fram till att jag ska undvika mjölkprodukter, även ost. Däremot har jag inget emot sädesslag som många verkar ha svårt med i dag. Kolhydratrika rotfrukter mår jag också jättebra av. Fiberrika grejer som kål och bönor blir min mage lugn och platt av. Mjölksyrade grönsaker är också bra. Helt fullkorn (nakenhavre, dinkel, kamutvete) går bra, bröd är jag lite försiktig med. Allt kött går bra, även om jag inte äter jättemycket. Ägg, toppen. Frukt har jag aldrig tyckt speciellt mycket om, men just för magens skull behöver jag inte undvika det. Nötter äter jag mängder av.

Jag har med tiden hittat bra ersättare till mjölkprodukter. Kokosmjölk funkar till många saker, havregrynsgröt t ex. Tomatbas i stället för gräddsås i grytor. Grönsaks-salsa i stället för creme fraiche-röra. På müsli kan man hälla juice i stället. Det tillfälle då jag saknat mjölk mest var när jag åt matjessill och färskpotatis UTAN gräddfil. Men nu har jag anammat trenden att ha skirat smör och det är hur gott som helst :)


Weleda OAT – schampo och balsam

När jag var på Åhlens för att köpa UNE mascara stod de här små godingarna och såg frestande ut, så de fick följa med hem.
En nagelfil i glas slank med också. Har du inte testat nagelfil i glas så gör det. Finns inget bättre, och de håller i evigheter (om man inte knäcker av dem, vilket jag gjort ett par gånger när jag packat dåligt.)

Nåja, det här skulle ju handla om Weledas schampo och balsam. När det gäller vissa märken kollar jag inte innehållsförteckning, Weleda är ett sådant, Dr Hauschka ett annat. Jag litar på företagen helt enkelt.

Schampot innehåller både nonjonaktiva (elektriskt oladdade) och anjonaktiva tensider (negativt laddade, fjällskiktet öppnas och håret blir flygigt). När man använder schampo med anjonaktiva tensider har man större behov av balsam efteråt. Ett schampo med anjonaktiva tensider skulle man också kunna säga inte är lika milt, men det går inte riktigt att förenkla så, det är betydligt viktigare hur hela schampot är komponerat än om det finns anjonaktiva tensider eller inte.
Weledas schampo är väldigt bra komponerat, för mitt torra hår tycker mycket om det. Och tillsammans med balsamet blir det både mjukt och blankt.

Mild doft och lätt krämigt lödder. En riktig favorit faktiskt, tvättar rent utan att torka ut. Högsta betyg. Balsamet har samma doft, ganska tjockt, det gillar jag. Högsta betyg där också, för blankt och mjukt hår.

UPPDATERING: Tyvärr bildades det något som liknar svartmögel i balsamet, så det vågar jag inte köpa igen.


onsdag 4 september 2013

Ansiktsmassage



Det sägs att man kan få en ansiktslyftning genom att massera zoner i ansiktet. Vissa punkter känner du säkert igen, tinningarna till exempel. Inte vet jag om det stämmer, men det är skönt i alla fall och det är positivt öka cirkulationen i hela ansiktet genom massage. Här kommer ett kort program man kan göra på kvällen. Jag brukar bara använda jojobaolja som rengöring på kvällen och samtidigt masserar jag ansiktet. Sen avslutar jag bara med Dr Hauschkas hudkur eller ansiktsvatten.


  • Börja med att massera örsnibbarna. Nyp örsnibben och vandra uppåt örat några gånger.
  • Under ögonen. Ta pekfinger och långfinger och massera/tryck varsamt längs benet under ögat.
  • Under kindbenet. Fortsätt samma massage under kindbenet, nästan ända ut till örat.
  • Tinningarna. Massera med pekfinger och långfinger.
  • Ögonbrynen. Nyp/massera ögonbrynen. Försök hitta den punkt som sitter mitt på ögonbrynet och pressa lite extra där med pekfingret.
  • Pannan. Börja med att dra pekfinger och långfinger från mitten av pannan utåt sidorna några gånger. Avsluta med att låta alla fingertoppar massera hela pannan.
  • Hakan. Gör samma som med pannan. Börja med att dra från mitten och ut längs käkbenet. Nyp lite i hela hakpartiet.
  • Näsan. Tryck pekfingrarna på sidan av näsbenet, mitt på den hårda delen. 
  • Avsluta med att massera hårbotten. Ta fingertopparna och börja bak i nacken, arbeta dig upp över hela skallen.
På vissa ställen kan man känna sig lite öm. Oftast har det med en obalans i kroppen att göra och ibland kan det hjälpa med lite extra massage där. När du masserar, lyssna på din kropp, gå på intuition :)
Förundras över miraklet, du har en näsa som kan dofta. Ögon, som kan se osv (kanske, annars kanske du har extra bra öron). Var tacksam över allt som fungerar på dig.

Vissa zoner i ansiktet motsvarar organ i kroppen.