onsdag 23 oktober 2013

Skapa din egen parfym av eteriska oljor


Eteriska oljor på doftstickor
I dag har jag lyxat till det och skämt bort mig väldigt :)
Jag har varit på parfymkonsultation.

I tre timmar har jag suttit och sniffat, doftat, luktat och bedömt mängder av eteriska oljor. Luktat igen och igen och till slut valt ut några favoriter. Allt under guidning av Anna Irestig på Primulina.
Anna var den som tillverkade mina produkter när jag hade ett eget hudvårdsmärke, Princess Potion. Hon har även tillverkat produkter åt Lisen Organics. Så det blev en massa intressant prat om hudvård, ingredienser med mera.

Men i dag var det alltså parfym. När man går på en parfymkonsultation luktar man sig igenom 40-50 olika eteriska oljor, indelade i olika grupper. Man graderar varje doft från 1-3 och Anna antecknar betyg samt eventuell kommentar. Dessa betyg och egna kommentarer är väldigt bra att ha senare när man ska beställa eteriska oljor på nätet. Då vet jag ju vad jag personligen tycker om oljan (eller i alla fall tyckte just då). Efter att man doftat på alla oljor tar man en vända till, med de man tyckte om. Man blir rätt trött och avtrubbad i näsan så för att neutralisera emellanåt så får man lukta på kaffebönor.

Eteriska oljor uppdelade i doftgrupper
Just det där med vad man tycker om för dofter är intressant. Jag gjorde en parfymkonsultation hos Anna för några år sedan. Då hade jag haft en väldigt hektisk period med tre stora projekt och tajta deadlines på varandra, så jag var ganska trött när jag kom dit. När jag sedan läste på om de oljor jag valt till parfymen var det väldigt många tröstande, omfamnande och lugnande dofter. Förra gången hade jag också svårt att släppa intellektet och bara gå på intuition.

I dag litade jag mer på näsan och landade på Champaka, och vi byggde runt den som hjärta. Den fick lite stöd av Ros absolut och Magnolia. I botten blev det Perubalsam och Vanilj. I toppen ligger Bergamot. Helt underbar parfym, jag älskar den. Jag går och suger in doften från den hela kvällen :)

tisdag 22 oktober 2013

Hemlagat läppbalsam

Den här årstiden blir jag extra torr och jag vet att jag inte är ensam, så här kommer ett recept på effektivt och bra läppbalsam. Jag har använt kakaosmör med doften kvar, så det blir lite vit chokladkänsla på det. Ett tips är att ta kakaosmör utan doft och smaksätta med jordgubbsarom. Crearomes jordgubbsarom smakar verkligen god hemmalagad jordgubbssaft. Ingen syntetisk tuttifrutti här inte.
Burkarna och kakaosmöret har jag köpt från New Directions. Dom har många fina förpackningar och en massa bra råvaror. Kokosoljan har jag köpt på ICA, Kung Markattas.


Läppbalsamet smälter vid drygt 30 grader, så man kanske inte ska ha burken i jeansfickan. Det är också för mjukt att ha som stift, då behövs lite bivax t ex. Recept på cerat finns här.

Om du vill göra likadant läppbalsam så får du gärna ta mina etiketter, bara att skriva ut på klisterpapper och klippa ut sen. Julklappstips kanske ;)

Läppbalsam, ca 10 st 15 ml-burkar

100 g kakaosmör
25 g kokosolja
  • Smält fetterna över vattenbad.
  • Häll upp i burkar.
  • Låt stelna.
  • Sätt på lock.
Enjoy!





torsdag 17 oktober 2013

Så glad jag blir! – Liebster award

Jag har fått en Liebster award! Tack snälla för den fina utmärkärkelsen, Mitte på beautycomesclean.se! Omdömet "Personligt, lustfyllt och engagerat!" är små ordkarameller jag kommer suga på länge :)

Vad är en Liebster award?

Det är en utmärkelse som bloggare delar ut till andra bloggar de tycker är läsvärda. Ett sätt att hitta nya intressanta bloggar på. Liebster award kommer ursprungligen från Tyskland och betyder ungefär "Utmärkelse till käraste". (Enligt Google translate ;))
Reglerna verkar ha ändrats från ursprunget och jag kan tänka mig att det skiljer i dag också om jag bemödar mig att googla och översätta några tyska sajter, men jag tar aktuella regler från Mittes inlägg.
  • Välj 10-11 bloggar med färre än 200 följare.
  • Be dina nominerade svara på 10 valfria frågor.
  • Länka tillbaka till bloggen som gav dig nomineringen.
  • Besök och meddela de bloggar du nominerar.
Så håll koll här, mina nomineringar kommer inom kort. 

10 frågor

Jag fick alltså 10 frågor från Mitte, och här är mina svar.
  • Vilken är din hud- och hårtyp? 
    Torrt lockigt/vågigt hår. Ganska känslig hud, men nu har jag skött kropp och hud så bra i flera år, så det är sällan huden reagerar negativt.
  • Tre viktigaste kriterierna när du väljer hudvård? (typ: ekocertifierat/naturbaserat, priset, oparfymerat etc)?
    1. Att det är snällt mot kropp och miljö.
    2. Att det funkar.
    3. Det ytliga, typ doft, utseende på förpackning osv.
  • Vilken typ av hudvårdsprodukter använder du? Dag- och nattkräm eller moisturiser? Rengöringsmjölk, gel eller olja?  Makeup-remover? Toner? Serum?
    - Jojobaolja till rengöring på kvällen.
    - Vatten till rengöring på morgonen.
    - Ansiktskräm eller ansiktsolja på morgonen.
    - Ansiktsvatten ibland, morgon eller kväll.
    - Någon gång fuktgivande ansiktsmask eller kur med serum.
  • Favoritprodukter/märken (gärna vad gäller rengöring, kräm och om du använder foundation)?
     Favoritmärket är Dr Hauschka när det gäller hudvård, helt klart. Periodvis gör jag mina egna produkter och hade under några år eget företag där jag sålde mitt märke, Princess Potion.
    Smink använder jag för tillfället rouge och ögonskuggor från bareMinerals, Foundation och läppglans från Jane Iredale och läppstift från 100% Pure. Mascara från ACO.
  • Vilka kemikalier/ingredienser är viktigast för dig att undvika? 
    Generellt, när det gäller mat, hudvård och så vidare så fokuserar jag mer på att använda bra produkter i huvudsak, sen tål jag lite skit emellanåt. Men. Azofärger och vissa andra färger undviker jag helst i mat. Konstigt att röda azofärger används när just rött finns i så bra naturliga varianter. PPD i hårfärg undviker jag också.
    Ricinolja är jag överkänslig mot, så det skippar jag. Silkesprotein ger mig finnar, så det går också bort (men det är bra i håret). Jag undviker också AHA och andra syror. Jag tror inte det är bra att tunna ut huden efter 40.
  • Vilka ingredienser ser du gärna i din hudvård? 
    Kakaosmör i feta vårdande produkter som läppbalsam och handcreme. Karbamid som fuktbindare. Eteriska oljor. Hydrolater. Oj, den här listan kan ju bli hur lång som helst. 
  • Var handlar du helst kosmetika och hudvård? 
    Var som helst :) Fysisk butik eller på nätet.
  • Kostvanor, är du allätare eller håller du en speciell diet? 
    Jag äter det mesta, men undviker mjölk- och ostprodukter. Tycker om enkel "ren" mat, en köttbit och en massa grönsaker, typ.
  • Hur ser du på hälsa och träning? 
    Det ska vara roligt, eller, man ska åtminstone inte tycka det är plågsamt tråkigt. Jag gillar yoga, dans och promenader. Det är viktigt att hitta rörelseglädje i sin kropp och jag tror det är väldigt individuellt hur mycket träning man behöver. Hjärnans påverkan på träningsresultat tycker jag är oerhört intressant också.
  • Hur ekologiskt är du, vad är viktigast för dig? Mat? Miljön och hemmet? Hudvården?
    Tyvärr inte så jätteekologisk om man ser det i ett större perspektiv. Jag handlar visserligen ekologisk mat och väljer eko hudvård i stort sett jämt. Inga onödiga gifter vid städning och så. Men sen, jag duschar alldeles för länge på morgnarna. Jag ogillar att frysa, så vi har ett par grader varmare än nödvändigt hemma. Jag tar bilen för att jag är lat. Jag köper nya kläder för att jag vill och inte för att jag behöver, och jag kompromissar inte med utseendet så det blir sällan ekologiska kläder (men mina favvojeans är över tio år och eko :))
    Dessutom flyger jag några gånger per år.
Så där, det var väl allt. Känns som om jag glömt något, men jag får väl uppdatera då ;)

tisdag 15 oktober 2013

100% Pure Fruit Pigmented Sheer Lip Glaze

Om man är känslig mot ricinolja (castor oil) så kan det vara svårt att hitta bra läppstift och läppglans som är naturliga. Ricinolja används ofta i produkter av lite högre kvalitet eftersom den ger fin glans och tar väldigt lång tid på sig att absorberas av huden. Men eftersom jag blir narig och torr av ricinolja så får jag hitta andra produkter.

Så nu har jag beställt 100% Pure Fruit Pigmented Sheer Lip Glaze i färgen Pomegranate. På handen har jag målat ett streck med bara en strykning och ett streck med flera strykningar. Det heter Lip Glaze, men det är verkligen inget läppglans, det är ett rikt pigmenterat läppstift. Jättefin färg som jag kommer använda när jag lägger lite mer makeup nån festlig kväll. Till vardags kör jag med färgat läppglans från Jane Iredale.
Färgen sitter kvar länge och kanterna håller väldigt bra, inget blödande eller kladdande. Känns mjukt och återfuktande och luktar mumsigt fruktigt. Det har faktiskt allt jag önskar av ett läppstift.

Som vanligt när man beställer på nätet är det jättesvårt att välja färg. Jag skulle gärna testa fler nyanser av detta läppstift, men hade helst tittat på färgerna i butik. Någon som vet var de säljs?

Här är en video där fem av färgerna visas. Lite synd att det är fyra ganska lika rosa bara.



torsdag 10 oktober 2013

Eteriska oljor – kraftfulla små droppar

Det finns så många underbara eteriska oljor. Jag älskar doften av en fin blandning, det är liksom mer än bara doft. Det fyller sinnena på så många sätt, och det är ju detta som bland annat används inom aromaterapin.

Många eteriska oljor fyller också andra funktioner och kan användas vid sårläkning, förkylning, massage och så vidare. Jag tänkte lista några vanliga användbara oljor här, som är relativt säkra att använda, men också lista några där man ska vara lite försiktig.

Ett vanligt mått när man doserar eteriska oljor är 10-20 droppar per deciliter bärarolja (t ex jojoba). En sådan olja kan användas till massage eller kropps- och ansiktsolja.

ANVÄND INTE ETERISK OLJA OUTSPÄDD.

Basilika
Kraftfullt stimulerande olja som används för att stärka nerverna och klarna huvudet. Stärkande och balanserande på nervsystemet, bra vid oro och stress.
Används med stor försiktighet, och inte under längre perioder. Ej till barn, gravida, personer med leverskador eller cancer.

Citron
Citron eo är god i mat, för man får citronsmaken utan så mycket syra som det blir när man pressar citronsaft. Man kan droppa 20 droppar i en dl olivolja, och vips har man citronolivolja. Man kan även göra sin egen citronpeppar (utan glutamat). Droppa citron eo över grovmalen svartpeppar, rör om och låt stå några dagar.
Den är bra på oren, fet hud.
Kan vara hudirriterande och gör huden ljuskänslig så den ska undvikas i solen.

Citrongräs
Antimikrobiotisk och därför bra i deodorant.
Står för energi och positivitet inom aromaterapin.
Har en hormonell påverkan, så den ska undvikas vid graviditet, eller om man försöker bli gravid.

Enbär
Bra mot tillfällig svullnad, urindrivande och renande.
Används för att rena negativa energier och känslor.
Ska inte användas till barn, gravida eller under längre tid. Ej heller till personer med njurskador. Oljan kan ge utrensnigssymtom.

Eukalyptus
Vicks inhalator ;) Används för att förebygga och lindra förkylningar. Droppa 2-10 droppar (börja med lite) över en skål med hett vatten och andas in. Det verkar slemlösande och dämpar svullnad.
Använd med måtta. Överdosering irriterar slemhinnorna. Används inte till små barn.

Geranium
Normaliserar talgproduktion. Kan lindra många typer av hudproblem – acne, eksem, mindre sår.
Används inom aromaterapi mot t ex PMS, klimakteriebesvär, menstruationsproblem, mjölkstockning mm.
Ska inte användas vid östrogenrelaterade tumörer, t ex bröstcancer.

Jasmin
Används mycket för den exklusiva, söta, varma blomdoftens skull.
Inom aromaterapin anses den stärka självförtroendet, vara stimulerande och upplyftande. Stimulerar hjärnan att frigöra det smärtstillande ämnet Encephalin och kan skapa en känsla av välmående.
En mycket koncentrerad olja, dosera sparsamt.
Ska inte användas vid graviditet, eller på barn.

Lavendel
Det här är nog den "snällaste" eteriska oljan, den kan även användas till barn.
På huden är den balanserande och antiseptisk. Stimulerar cellförnyelse.
Inom aromaterapi anses den lugnande. Bra mot sömnproblem och spänningshuvudvärk.

Mandarin
Även mandarin hör till de "snällare" oljorna. Har en söt, frisk citrusdoft.
Bra mot matsmältningsproblem, orolig eller uppblåst mage. Stryk blandning med vegetabilisk olja med eterisk olja medsols på magen (se blandning ovan).

Mejram
Bra vid ledbesvär, reumatism, stelhet och värk. Kan hjälpa mot högt blodtryck.
Har lugnande egenskaper och är inte lämplig i samband med bilkörning. Personer med lågt blodtryck bör vara lite försiktiga, likaså gravida.

Muskatellsalvia
Kan reglera oregelbunden mens, lindra mensvärk och PMS.
En mycket avslappnande olja, stimulerar kreativitet och kan intensifiera drömmar.
Ska inte användas vid östrogenrelaterad tumör, t ex bröstcancer.
Var försiktig i samband med bilkörning.

Neroli
Underbart söt och blommig doft. Stimulerar cellförnyelsen och är bra på rynkig eller ärrig hud.

Palmarosa
Sammandragande och stimulerar cellförnyelse. Bakteriehämmande, bra på acnehud.

Pepparmynta
Stimulerande och uppfriskande. Används vid dålig matsmältning, eller dålig andedräkt (gurgla med 1/2 glas vatten med två droppar eterisk olja).
Används ej till små barn. Kan vara hudirriterande, använd inte runt ögonen.

Ros
Bra på torr, känslig eller mogen hud. Bra också vid eksem eller inflammationer.
Kvinnoolja inom aromaterapin. Associeras med vällust, känsla av skönhet, tolerans och öppenhet.

Rosmarin
Cirkulationsbefrämjande. Används vid trötta muskler, gikt, reumatism och ledbesvär.
Även bra i hårprodukter mot håravfall, mjäll, fett hår.
Använd försiktigt vid graviditet, högt blodtryck eller epilepsi.


Nästa vecka ska jag till Anna på Primulina och göra min egen personliga parfym av eteriska oljor, längtar. Jag gjorde en för några år sedan, och då hade jag svårt att bara lita på näsan. Mitt ständigt pladdrande intellekt lade sig i och jag kunde inte låta bli att tänka på vad de olika oljorna var bra för, hur de skulle blandas mm. Den här gången ska jag bara dofta och släppa allt :)

tisdag 8 oktober 2013

Decoupage på naglarna

Inspirerad av en pyssel- och inredningssite där de gjort decoupage på galgar tänkte jag att det måste ju gå att göra på naglarna också.

Det var enkelt och ser rätt fint ut, beroende på vilket mönster man väljer så klart. Nu testade jag allt möjligt för att det var roligt. Jag hade bara hudfärgat nagellack, egentligen blir det nog snyggare med ett ofärgat, men det får bli nästa gång.

Så här gjorde jag.

Decoupage på naglar

Du behöver:
  1. Servetter med mönster.
  2. Nagellack, helst ofärgat, men transparent ljust går också bra.

  • Klipp ut servettbitar som är lika stora som dina naglar. Det är lite pilligt men klipp lite i taget. Man kan också lägga servetten på och liksom rista längs nagelkonturen runt hela nageln så blir det som en markerad kant man kan klippa efter.
  • Dela de utklippta bitarna så att du tar bort det vita skiktet, bara mönsterskiktet ska vara kvar.
  • Måla ett lager lack på nageln.
  • Lägg på servettbiten och tryck till.
  • Måla ett lager lack till.
  • Ta en nagel i taget, annars torkar första lacklagret för fort.
Det håller ungefär en dag innan kanterna börjar fransa sig, men då är det väldigt lätt att bara dra av hela servettbiten. Jag använde vattenbaserat nagellack så jag vet inte hur det funkar med ett lösningsmedelbaserat. Kan tänka mig att det funkar lika bra att måla på, men kanske är svårare att dra av.

Om du testar får du gärna lämna en kommentar och länk till bild :)

Kroppen – konstatera och acceptera

Yin och Yang – balans
Din kropp. Förundras du över miraklet inland? Hur varenda liten cell i dig arbetar, samarbetar i hela din organism för att hålla balans. Skapar nya celler, lagar, återställer, rättar till.

Ställ dig framför spegeln och titta. Se. Se, utan att värdera. Konstatera bara som ett litet barn hur allt ser ut. Var glad för allt som fungerar på dig. Se in i dina egna ögon. Bara du vet allt de har sett. Du har ögonfransar som hindrar smuts från att ramla in i ögonen. Du har en sinnrik näsa. Den kan både känna dofter och ge dig renad luft genom ett filter av flimmerhår. 
Dina läppar. Som så känsligt kan smaka och smutta om det du ska äta är bra, lagom varmt och så vidare. Men även smaka på den du vill vara nära, knyta starkare band till. 
Dina händer, som kan användas till så mycket. Fin beröring. Eller till att bära tunga saker. 
Och hela tiden slår ditt hjärta, utan att du behöver tänka på det alls. Om du anstränger dig slår det automatiskt snabbare så att dina muskler får mer syresatt blod. 

Din kropp skickar signaler till dig, för att du ska kunna ta hand om den på rätt sätt. Behöver du vila blir du trött. Du kan strunta i signalerna, men till slut kommer din kropp knocka dig med feber och influensa eller nåt annat tills du stannar upp. Lita på din kropp. Den är klok. Och tålig. Den anpassar sig, rättar till och justerar. 
När du känner dig nedstämd och moloken, ge upp och kura in bland mysiga kuddar, goda teer och böcker. Men se också dig själv och dina problem i ett större perspektiv, i en värld där människor klarar alla möjliga hemskheter och motgångar. Du är också människa – tålig och anpassningsbar och klarar mer än du tror. Hitta balansen mellan din svaghet och styrka. När du känner dig nedstämd, gråt en dag, men ge dig sedan ut i världen igen och förundras över miraklet som är du.

Tyck om dig själv. Du är ett mirakel, och ingen kan ta din plats.