tisdag 21 januari 2014

Juicepress, råsaftcentrifug

Fänkål, gurka, äpple, grönkål, apelsin.
Årets julklapp, en råsaftcentrifug, det fick även jag. :)

Jag har aldrig gjort juice på det här sättet (bara pressat apelsin på gammalt vanligt sätt) så det har blivit en del lyckade och en del mindre lyckade experiment.

En stor fördel med att göra egen juice är ju att man får den smak man vill. Det finns ju många sorters juicer nu, Brämhults t ex har tagit fram många spännande blandningar att inspireras av. Rödbeta, äpple, ingefära, citron t ex. Eller äpple, vetegräs, fänkål och citron. Jättegoda. Och om man gör själv så kan man styra recepten lite. Jag gillar t ex mer ingefära.

Följande frukter och grönsaker har jag testat.

Fänkål
Passar bra att köra i centrifugen, det blir mycket saft. Dock tycker jag lite av den goda lakritssmaken försvinner så fänkål är inget jag kommer pressa ofta.

Gurka
Mums. Om man gillar gurka så klart. Det blev friskt och gott, och man kan nog blanda upp med lite citron och spä med vatten för en god måltidsdryck.

Äpple
En klar favorit. Jag hade små röda Ingrid Marie och färgen blev väldigt fin. Juicen smakar inte alls som köpt äppeljuice, inte ens som färskpressad äppeljuice. Godare. Det här kommer jag göra mycket mer, särskilt nästa höst när äpplena från vårt äppelträd mognar. Djupröda Melba, det kommer bli jättevacker juice :)

Grönkål
Nej. Bara nej. Det var värdelöst. Jag använde all grönkål jag köpt och det var ganska rejält, men bladen fladdrade mest runt utan att bli mosade eller nåt. Dessutom var juicen inte särskilt god, och då gillar jag ändå grönkå. 

Apelsin
Gott. Men faktiskt blir det nog bättre att pressa på vanligt sätt.

Morot
Det står att man inte behöver skala moroten, men det tycker jag nog behövs om man inte vil att det ska smaka jord. Bara tvätta räckte inte tycker jag. Helt ok smak, om man gillar morotsjuice.

Ingefära
Jag älskar ingefära och tycker det passar väldigt bra att krydda upp nästan vilken juice som helst med den.


Det blir mycket disk och slabb
när man ska göra sin egen juice...
Det blir ju en massa fruktkött (eller heter det grönsakskött?!) över när man centrifugerar juice. Den kan man baka på, och orkar man inte baka just för stunden så kan man frysa in. Man kan också, som jag gjorde, blanda upp med ett par ägg och göra några slags små frukostbiffar och steka. Det blev ganska gott, smakade mycket grönkål.
Kan tänka mig att man kan blanda lite i pannkakssmet också. 

onsdag 8 januari 2014

Dr Haushka Regenerating Body Moisturizer

Jag brukar aldrig använda bodylotion, särskilt inte på vintern. Det är bara på sommaren jag blir torr ibland om jag varit i solen, och då smörjer jag helst med olja.

Dock tackade jag inte nej när jag fick en bodylotion från mitt favoritmärke Dr Hauschka. Hon som hade den gillade inte alls doften. Det är lustigt med dofter, hur olika man gillar. Jag älskar nämligen doften på den här och har även fått kommentarer om att den luktar väldigt gott. Men jag tycker det verkar vara en typisk Dr Haushka-grej, vissa har svårt för dofterna, jag brukar gilla dem.

Nu använder jag ju som sagt inte bodylotion, så det är lite svårt att ge en recension om hur den här funkar på kroppen. Jag har smörjt in mig, och krämen går snabbt in. Men eftersom jag inte är torr kan jag ju inte säga hur bra den gör sitt jobb. Däremot har jag använt den som handkräm, och till det har den varit fantastisk. Till och med bättre än Dr Haushkas handkräm som jag brukar tycka om. Och jag har fruktansvärt torra, krävande händer på vintern.

Konsistensen är krämig och lite fet, men den går snabbt in i händerna. Pumpflaskan funkar bra. Det bildas rätt snabbt en liten klump i mynningen, men den är inte så hård så den smörjs lätt ut.

Den kostar drygt 300 kr, vilket känns helt okej för 150 ml tycker jag.

söndag 5 januari 2014

5 skäl till varför parabener är bra i schampo

Om du är intresserad av vad du smörjer in dig med har du säkert hört talas om parabener, och kanske undviker du dem. Men ibland finns det ingen anledning till att undvika parabener. Ett exempel är schampo och här kommer skälen till varför parabener är bra i schampo.

  1. Bra miljöval. Det är ogiftigt för vattenlevande organismer och lätt nedbrytbart.
  2. Schampo är vattenbaserat och de vattenkonserverande etylparaben och metylparaben är inte hormonpåverkande. Etyl- och metylparaben anses ofarliga både innan och efter att SCCS (Scientific Committee on Consumer Saftey) gjorde sin stora undersökning om parabener. Även läkemedelsverket anser att dessa parabener är säkra.
  3. Det är bra om man är känslig och vill undvika allergier. Astma och Allergi Förbundet rekommenderar parabener som konserveringsmedel.
  4. Om du ändå skulle vara orolig för parabener i schampo så är det ju en produkt som sköljs ur.
  5. Fundera över alternativa konserveringsmedel, och hur mycket du vet om dem. Egentligen.
Så, rata inte alla parabener bara för att de fettkonserverande parabenerna butylparaben och propylparaben kan verka hormonstörande och är ifrågasatta.

Jag har tidigare skrivit om parabener här.


lördag 4 januari 2014

Acquarella Vex – vattenbaserat svart nagellack

Även jag föll för trenden med svarta naglar, så jag beställde Acquarella Vex från Swedish beauty factory. Tydligen har jag handlat så mycket där att jag fick en trogen-kund-rabatt på 100 kronor. Tackar :)

Vex är en svart metallic och den var precis så fin som jag hoppades. Ser lite kvinnligare ut och mindre punkig, tycker jag. Det är så svårt att ta bilder på naglar, varenda miss runt nagelband syns ju, men här är i alla fall en som visar hur lacket ser ut på.

Jag är fortfarande helt frälst på vattenbaserat nagellack. Det håller kanske marginellt sämre än vanligt nagellack, framförallt är det känsligare mot repning med hårt föremål. Det är också lite bökigare att ta bort det. Acquarellas remover funkar inte som aceton direkt, men om man baddar på lite remover på alla naglar först och låter det lösa upp nagellacket en stund så går det betydligt enklare.

Har du testat vattenbaserat nagellack?