tisdag 13 maj 2014

Gör ansiktsolja med vännerna #2

Tidigare skrev jag ett inlägg om att blanda ihop en lite större sats ansiktsolja och dela på flera. Jag har gjort om receptet lite för att det ska bli mer ekonomiskt om man t ex handlar från Crearome. Jag brukar handla det mesta därifrån. De är ganska långsamma på leverans, svarar inte alltid på mail, men de har väldigt bra sortiment.

Tänk på att om du vill sälja produkter (annat än till närmsta familjen/vänkretsen) så måste du registrera dina produkter och din verksamhet hos Läkemedelsverket.

Hur som helst, här kommer ett recept på ansiktsolja som ger en lite större sats och måtten är lite anpassade efter flaskstorlek hos Crearome.

Recept på ansiktsolja

450 ml

Grundoljor
250 ml jojobaolja
100 ml macadamiolja

Aktivare torra oljor
10 ml havtornfruktolja
30 ml nyponfröolja
30 ml gurkörtsolja

Aktiva ämnen
20 ml squalane
2 ml rosmarin antioxidant
2 ml eterisk olja (ros, lindblom)
2 ml naturlig e-vitamin
2-4 ml bisabolol


Jojobaolja – kallpressad ekologisk
Balanserar talgproduktionen och är bra på både fet och torr hud. Är egentligen mer som ett flytande vax än en olja och liknar hudens eget sebum. Solskyddsfaktor 4.

Macadamiolja – kallpressad ekologisk
Bra på mogen och torr hud. Solskyddsfaktor 4.

Havtornsolja – fruktolja kallpressad
Bra på känslig eller mogen hud. Kan vara bra på olika hudåkommor.

Nyponfröolja – kallpressad
Den enda oljan som naturligt innehåller A-vitaminsyra. Stimulerar cellförnyelse och är antiinflammatorisk.

Gurkörtsolja – kallpressad ekologisk
Högt innehåll av GLA. Bra vid alla slags hudproblem. Läkande.

Squalane
Ger huden en silkig yta, verkar fuktighetsbevarande och uppmjukande. Ökar utspridningsförmågan på huden- känns inte kladdig. Liknar hudens sebum.

Rosmarin antioxidant ekologisk
Förhindrar att de övriga oljorna härsknar

Eterisk olja – Rose otto
Bra för torr och känslig hud.

Lindblom absolu
Sammandragande och lugnande, bra på känslig hud

E-vitamin, naturlig
Skyddar huden mot UV-strålning. Läkande.

Bisabolol, naturligt
Det aktiva ämnet i kamomill. Lugnar irriterad hud.

måndag 12 maj 2014

Mina hudvårdsfavoriter

Jag tror på enkelhet när det gäller hudvård, att låta huden klara sig själv så mycket det går. Att stödja huden genom att stödja hela kroppen genom bra mat, god sömn, motion, goda relationer och skratt. Och en lagom dos slarv för att inte stressa upp sig över att man äter fel, sover för lite eller är osams med den finaste.

Vissa hudvårdsprodukter tycker jag om år efter år efter år, och jag tänkte att jag skulle dela med mig av några av dem här.

Jojobaolja
Det här är den enda rengöring jag använder till ansiktet. Jag tar några droppar och masserar in i ansiktet, ibland passar jag på att göra lite ansiktsmassage också. Sen tar jag en varm fuktig tvättlapp i frotté och torkar bort det mesta, och avslutar med att skölja med ljummet vatten. Det blir en liten hinna jojobaolja kvar i ansiktet och den plus lite ansiktsvatten är allt som behövs inför natten.

Dr Haushka ansiktsvatten normal
Den här sprayar jag både morgon och kväll. På morgonen innan olja, creme eller vad jag nu smörjer med. Jag tycker den känns både skön, vårdande och lugnande.

Hudkur Normal
Dr Haushka Hudkur Normal
En lyxigare och dyrare variant av ansiktsvattnet. Jag använder den på samma sätt och jag kan väl ärligt talat säga att jag inte märker så jättestor direkt skillnad. Det är också svårt att veta om det har någon effekt på lång tid. Men det känns väldigt bra. Den där lilla ritualen med att bryta upp en glas-ampull och badda in det väldoftande innehållet. Eller jo, känner jag mig inte lite mer sammetslen i hyn efter att ha sovit med hudkuren en natt? Tror det. ;)

Dr Haushka Ansiktsmask Ros/Firming
Det här är en älsklingsprodukt. Jag använder den som både fuktgivande mask och creme. Om man vill ha en riktig fuktboost så smörjer man med rikligt av denna efter ansiktsvatten eller Hudkur och låter det sitta 15-30 minuter. Sen torkar man av överflödet med en fuktig tvättlapp. Huden känns supermjuk och väldigt återfuktad.
Ibland tar jag bara lite mindre av den och då funkar den som vanlig creme.

Dr Haushka Tonad dagcreme
En riktigt bra vardagscreme. Den är ganska fet, men det gillar jag, och den ger lite lagom frisk färg.
Ansiktsolja

Hemlagad ansiktsolja
Skulle jag välja en produkt som jag aldrig vill vara utan så är det ansiktsolja. Ofta är det det enda jag använder. Gör man den dessutom själv så kan man ju lyxa till det och använda hudgodiset på hela kroppen. :)

söndag 11 maj 2014

Schampo med tvättnötspulver från Klockargården

Det här är nog det konstigaste schampo jag testat (om man inte ska räkna rasul som schampo). Det känns som att jag ständigt är på jakt efter något milt som är bra på lång sikt, som inte torkar ut håret och gör att jag måste dölja torra strån med en massa balsam och leave-in.
Klockargårdens tvättnötsschampo består av ett pulver av en massa örter, Shikakai (Acacia concinna), Amla (Phyllanthus emblica), Aritha, Sapindus Mukarossi (Tvättnötter), terminalia, chebula, terminalia belerica, emblica, phyllanthus, rosa centifolia.

Tvättnöt, eller såpnöt, är egentligen ett bär som är rikt på saponiner. Saponiner löddrar och det finns även i såpnejlika eller björkblad.

Det står att man ska blanda 1 matsked i 0,5 dl varmt vatten, men det blir ganska rinnigt och svårhanterligt. Jag har i stället tagit 1 matsked varmt vatten i en liten skål och sen strött schampopulver tills konsistensen blir lagom trög för att smeta ut det i blött hår.

Det löddrar mer än jag hade väntat mig. Det svider i ögonen om man råkar få in lite. När man sköljer ut det känns håret lite konstigt, nästan lite fett. Det är inte alls så där halkigt som det kan bli av andra schampon. Det låter kanske inte så positivt, men detta är det absolut bästa schampo jag testat. Jag har använt det i två månader och det funkar så bra. Om vanligt schampo och balsam känns ungefär som kaffe och en kanelbulle så känns det här mer som ... en skål havregrynsgröt. Med vanligt schampo blir det fint för stunden, man får en "koffein- och sockerkick" men det här pulvret känns bättre på lång sikt. Jag ser inte så stor skillnad på håret, men det känns mycket bättre. Jag tappar mindre hår, det har blivit glansigare, jag behöver inte lika mycket leave-in.
Enda nackdelen är doften, som jag har lite svårt för. Det luktar väldigt blommigt så nästa beställning kommer jag köpa en utan doft.