söndag 28 december 2014

Gurksallad med glasnudlar, ingefära och chili

Fräscht och gott med lite sting, precis vad jag är sugen på efter all julmat. Salladen passar fint till räkor, pilgrimsmusslor eller fisk. Om du gillar starkt behåller du kärnorna i chilifrukten, vill du ha lite snällare smak, ta bort dem och det vita inne i chilifrukten.

Gurksallad, 3-4 pers

1 gurka
1 paket glasnudlar, 3-4 pers
1/2 huvud romansallad

Dressing
2 msk risvinäger
2 msk honung, smält några sekunder i mikron
2 msk sesamolja
1-2 msk riven färsk ingefära
1 chilifrukt, finhackad
några stänk fisksås (eller salt, eller ljus soja)

Gör så här
  • Skala gurkan och strimla den med en potatisskalare. Det går enklare om man delar den på hälften först. Kärnhuset i mitten kan man ha kvar om man vill, det är ju gott, men det kommer bli mer vätska i salladen.
  • Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen, skölj i kallt vatten.
  • Strimla romansalladen, ta den mörka översta delen på huvudet.
  • Blanda ihop salladen.
  • Blanda ingredienserna till såsen, häll över hälften och spara resten till servering.