tisdag 1 december 2015

Grön ärtsoppa med rökt lax och topping av quinoa och alger.

En enkel och festlig måltid för alla pescetarianer (eller Stockholmsvegetarianer som en del säger, dvs de som äter vegetariskt med fisk och skaldjur).

Jag hade bara vit quinoa, till den här rätten hade det egentligen varit snyggare med röd.
Och jag använde hizikialg, eftersom det var vad jag hade hemma. Det är enklare med arame annars.

GRÖN ÄRTSOPPA

3-4 portioner

  • 500 g frysta gröna ärter
  • 1/2 liter hönsbuljong 
  • 2 dl grädde
  • tabasco
  • tryffelolja
  • svartpeppar


  1. koka upp ärterna i buljongen
  2. ta bort från värmen och häll i grädden
  3. mixa soppan slät och koka sen upp den igen
  4. smaksätt med några stänk tabasco, lite svartpeppar och ringla över tryffelolja

TOPPING


  • 2 portioner quinoa
  • en stor nypa aramealg (eller hizikialg)
  • en liten vitlöksklyfta, pressad eller riven
  • smör att steka i


  1. koka quinoan enligt förpackningen
  2. koka hizikialgen enligt förpackningen (aramealg behöver inte förberedas)
  3. fräs alger och quinoa i generöst med smör en stund innan du pressar i vitlöksklyftan. Låt den fräsa med utan att brännas. 
  4. salta lite
Servera soppa med topping och kallrökt lax.